“Met Dirac Live haal je het maximale uit je audio systeem” “Dirac Live werkt op het frequentie, fase en impuls domein” “Akoestische beperkingen in de ruimte worden verbeterd” “Arcam levert standaard de volledige versie van Dirac Live” “het resultaat is overweldigend, realistisch en immersief!” 

Dirac Live voor Arcam

Dirac Live is een akoestisch kalibratie systeem wat zijn oorsprong heeft in Zweden. Het bedrijf heeft een jarenlange ervaring in akoestische ruimtecorrectie doormiddel van metingen en digitale correctie in het audio domein. Zo wordt Dirac bijvoorbeeld ook toegepast in kerken, conferentiezalen, bioscopen maar ook bijvoorbeeld de automobielbranche waar het wordt toegepast in de duurdere modellen van o.a. Volvo, Bentley, Rollse Royce. Het maakt gebruik van ingenieuze algoritmes welke berekend worden door Dirac’s eigen servers. De drie belangrijkste correctie aspecten zijn in het frequentiedomein, fase en impuls gedrag van zowel de luidsprekers, gebruikte versterking alsook de ruimte waar het word gebruikt.

 

 

Er zijn verschillende varianten van Dirac Live. Zo is er een Lite versie welke alleen correcties toepast in het lagere frequentie domein. Een full versie welke over het hele frequentiebereik corrigeert en een upgrade licentie naar Full Bass management voor superieure integratie van een of meerdere subwoofers. Deze optie zorgt voor een naadloze integratie van een of meerdere subwoofers. Het zorgt voor een gecontroleerde en homogene basweergave door de gehele ruimte. Arcam geeft standaard een licentie voor Dirac Live voor gebruik over de volledige frequentiebereik.

Om het maximale uit uw systeem te halen adviseren wij een gekalibreerde meetmicrofoon te gebruiken. Umik1 of XTZ microfoon zijn hier twee goede voorbeelden van. Deze microfoons hebben hun eigen correctie bestand en geven een heel nauwkeurige meting.

 

Naast de juiste apparatuur en een nauwkeurige meting van alle meetpunten is de juiste interpretatie van de uitkomst van de metingen essentieel. Gekwalificeerd personeel van uw audio dealer is in staat de uitkomsten van de metingen te “lezen” en de juiste veranderingen toe te passen. Geen eenvoudige taak omdat hier kennis en ervaring komt kijken als het gaat om aanpassingen die als resultaat moeten geven het maximale uit het systeem te halen. Het moet homogeniteit en een driedimensionale beleving weten te creëren met behoud van de karaktereigenschappen van de gekozen luidsprekers, en zo dicht mogelijk naar originele opname. Dirac is echter geen wondermiddel wat ernstige akoestische tekortkomingen kan “oplossen” daarom is het belangrijk dat dit indien aanwezig deze eerst worden herkend en opgelost. Iedere situatie is weer anders, immers iedere ruimte is anders en ook kunnen er verschillende merken en type luidsprekers door elkaar gebruikt worden.

 

Door een professional uitgevoerd met de juiste target curve, profilering en aanpassingen is het resultaat overweldigend realistisch en immersief! Er ontstaat meer rust, ruimtelijkheid, plaatsing en definitie. Stemmen zijn beter te verstaan door het verbeterde impuls gedrag. Het laag wordt gecontroleerd, strak en beter verdeeld door de ruimte. Tevens is er meer homogeniteit tussen alle luidsprekers ondanks onderlinge verschillen, sluiten ze zich beter bij elkaar aan. Dirac Live is een echte must-have bij gebruik van in-wall luidsprekers of wanneer ze achter akoestisch transparant doek verwerkt zitten.

Informeer naar de professionele kalibratie mogelijkheden bij uw Arcam specialist en wat er in uw situatie het beste resultaat geeft.

 

De ARCAM Smart Cinema specialisten in Nederland & Luxemburg